Uraohjain-palvelun puolivuotis-kuulumiset
Uraohjain-palvelu aloitti toimintansa 1.11.2023 ja on nyt toiminut noin kuusi kuukautta. Palvelu tarjoaa ICT-, ohjelmistokehitys- ja media-alan työnhakijoille uraohjausta, osaamisen täydentämistä ja tukea arjen hyvinvointiin. Tavoitteena on työllistymisen kokonaisvaltainen edistäminen. Palvelun ovat yhteishankkeena toteuttaneet Stadin ammatti- ja aikuisopisto, Laurea-ammattikorkeakoulu ja Metropolia Ammattikorkeakoulu Euroopan unionin osarahoituksella. Yhteishankkeen nimi on Uraohjain+, ja se alkoi 1.3.2023 ja jatkuu 28.2.2025 saakka.
Uraohjain-palvelussa oli 15.5.2024 mennessä aloittanut 143 ohjattavaa. Ohjattavista noin viidesosa on ollut media-alalta ja neljä viidesosaa ICT- ja ohjelmistokehitysaloilta.
Uraohjain-palvelun rungon muodostaa palvelupolku, joka sisältää kaikille ohjattaville yhteisiä vaiheita sekä yksilöllisesti ohjattavan tarpeiden mukaan valittavia osioita:
- Ilmoittautumisen jälkeen kaikki ohjattavat käyvät aloituskeskustelun, jossa keskustellaan ja sovitaan Uraohjain-jakson tavoitteista.
- Ura- ja opintosuunnitelmakeskustelussa paneudutaan ohjattavan nykytilanteeseen, työhistoriaan ja työnhakudokumentteihin. Lisäksi laaditaan opintosuunnitelma, joka sisältää valikoituja opintojaksoja Laurean ja Metropolian opintotarjonnasta tai mahdollisesti muilta koulutuksen tarjoajilta. Opintojaksot suoritetaan itsenäisesti.
- Hyvinvointikeskustelussa paneudutaan arjen hyvinvointiin työnhaun ja työllistymisen näkökulmasta.
- Välikeskustelussa voidaan keskittyä ohjattavan tarpeen mukaisesti esimerkiksi ajankohtaisen työhakemuksen tai CV:n hiomiseen tai työhaastatteluun valmistautumiseen.
- Loppukeskustelussa käydään läpi jakson tuloksia sekä ohjattavan tilannetta ja seuraavia askeleita kohti työllistymistä.
Ohjauksen ja ohjattavan itsenäisen työskentelyn tärkeä työkalu on Uraohjain-alusta, DigiCampus-ympäristöön luotu kokonaisuus, johon ohjattavat esimerkiksi palauttavat työnhakudokumenttinsa ennen uraohjauskeskustelua ja jossa he voivat suorittaa valitsemiaan työllistymisen tueksi laadittuja tehtäviä. Tehtävät liittyvät oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen, uratavoitteisiin ja urasuunnitteluun sekä oman osaamisen markkinoimiseen.
Lomakauden lähestyessä Uraohjain-palvelu valmistautuu kesätaukoon, ja toiminta jatkuu aktiivisesti jälleen elokuussa.
Kuva: Tuomas Hietala